România şi Ucraina Misiunea medicală în România şi Ucraina, 2011

Pe data de 13 mai 2011, cu ajutorul lui Dumnezeu, o echipă de 8 persoane din Oregon şi Washington au plecat spre Bucureşti pentru o misiune creştină medicală în România şi Ucraina de Nord. Echipa a fost coordonată de Andrei Blaj din Vancouver, WA. Pregătirile au început cu luni de zile înainte şi mulţi s-au rugat şi au contribuit financiar la acest proiect. Am trimis pachete cu aproximativ 10,000 de perechi de ochelari, echipamente medicale pentru examinări de ochi, picături pentru diferite boli de ochi şi alergii, aparate de luat tensiunea, chiar şi scaune speciale şi, bineînţeles, bomboane, jucării, şi păturele pentru copii. Unul din versetele noastre motto a fost: „Ochiul este lumina trupului tău. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău este plin de lumină, dar dacă ochiul tău este rău, trupul tău este plin de întuneric. Ia seama dar, ca lumina care este în tine, să nu fie întuneric.” Luca 11:34-35. Am dorit să ajutăm oamenii să vadă mai bine pe plan fi zic, dar totodată şi spiritual, să fie pătrunşi de Lumina lui Dumnezeu şi să treacă din întuneric la lumina adevărată, pentru totdeauna. A fost o misiune foarte reuşită şi binecuvântarea lui Dumnezeu s-a văzut în mod deosebit din cele mai mici până în cele mai mari lucruri. Dăm Domnului toată cinstea şi lauda pentru tot ce s-a făcut!

Când a ajuns în Deva, România, echipa s-a întregit şi au venit alături de noi încă cinci fraţi din Biserica Baptistă „Sfânta Treime”, printre care şi pastorul lor senior, Timotei Rusu. Doctorul optometrist Valentin Ardeleanu a făcut examinările de ochi, iar restul echipei a ajutat pacienţii cu înregistrarea, diferite teste la aparatele medicale pe care le-am trimis, ajutor în a găsi o pereche sau două de ochelari care li s-au potrivit din inventorul trimis, le-am dat diferite picături de ochi şi am vorbit cu ei despre Mântuitorul nostru, Domnul Isus Cristos. De asemenea, le-am dat şi Noi Testamente, Biblii şi tot felul de literatură creştină. Oamenii au fost foarte receptivi şi mulţumitori pentru tot ce au primit. Au fost mulţi oameni în vârstă care nu ar fi avut alte posibilităţi de a-şi cumpăra ochelari sau a face un consult de ochi, dar am văzut copii şi tineri, dintre care majoritatea nu avuseseră niciodată o examinare de ochi.

După o săptămână în România, am plecat din Deva spre Vatra Dornei ca să trecem graniţa în Ucraina de Nord prin Siret. Trecerea graniţei a fost încă un exemplu extraordinar în care am văzut cum Dumnezeu ne-a purtat de grijă, ca un Tată bun. El a pregătit lucrurile cu mult timp înainte de a ajunge noi acolo şi ne-a scos în cale oamenii potriviţi la momentul potrivit, ca să trecem graniţa cu tot echipamentul medical şi literatura creştină pe care o aveam în timp record de 45 de minute, fără ca cei de la vamă să controleze amănunţit maşinile noastre care erau pline de bagaje până la refuz! Unul din aceşti oameni a fost fratele George Gernovey din Cernăuţi care ne-a întâmpinat la Suceava ca să treacă graniţa cu noi şi care, împreună cu soţia dânsului şi biserica din care fac parte, s-au rugat şi au postit pentru noi în mod special ca să ajungem cu bine la ei. Slavă Domnului pentru asemenea fraţi!

În Ucraina am început în satul Ciudey. Am fost prima echipa medicală de acest fel care a ajuns la ei. Nevoile au fost deosebit de mari. Am lucrat câte 10 ore pe zi şi am dat ochelari cam la 100 de oameni în fiecare zi! Şi totuşi am lăsat în urmă mulţi oameni care ar fi vrut să aibă o examinare de ochi sau măcar nişte ochelari de citit. Oamenii au fost foarte mulţumitori şi încântaţi de ceea ce li s-a oferit şi ne-am bucurat când chiar nepoatele preotului din sat au venit pentru o examinare de ochi la biserica baptistă. Domnul să continue lucrarea Sa de acolo şi Lumina Lui să pătrundă cu putere în inimile tuturor celor pe care i-am întâlnit.

Am plecat mai departe în Cernăuţi şi am continuat acolo lucrarea la fel. Între timp, în fiecare seară în Ucraina, parte din echipă mergea să facă evanghelizări pe sate. Au fost în 12 sate din împrejurimi şi au vestit Cuvântul, având bucuria să vadă câteva suflete care s-au predat Domnului!

Echipa a ajuns acasă cu bine pe 3 iunie, 2011. Uitându-ne în urmă, am văzut cum mâna lui Dumnezeu ne-a deschis uşi care păreau închise şi ne-a protejat peste tot cu multă dragoste. Am ajutat în total cam 700 de pacienţi şi am parcurs 4,000 km în trei săptămâni fără probleme de sănătate, fără accidente, fără să ne oprească poliţia, fără probleme la vamă. Domnul să fie lăudat, căci numai El merită! Cu această ocazie, mulţumim din nou tuturor celor care au fost alături de noi într-un fel sau altul, în mod financiar şi prin rugăciuni.

Dacă doriţi mai multe informaţii despre astfel de misiuni sau doriţi să ne susţineţi financiar, puteţi să ne contactaţi la adresa de email: andreiblajt@gmail.com